teisipäev, 9. jaanuar 2018

Tarvo - Haapsalu

Aasta algus on olnud töine ja ökoralli pesas Haapsaluski vähe oldud. Nii ongi tänavune ökoralli õige stardipauk viibinud. Ka täna tõttan ökoretkele otse Telemajast, mistõttu jääb retke algus hilishommikule.
Aasta esimeseks ökoretkeks saab nö jõululoendus Haapsalu talilinnurajal koos vend Markoga. Rada ise 11,5 km pikk, pesast alguspunkti ja lõpust tagasi teeb päeva marsruudiks kilomeetri jagu rohkem. Käesolev talv on raja jaoks juba 21. loendushooaeg - seega andmeread kodulinna talilinnustikku kohta täitsa soliidsed.
Ökoretkel kiiresti liigiskoori kasvatamiseks sobib rannikuäärses linnas jalgsiretk muidugi äärmiselt hästi. Talv on olnud pehme, kuid samas viimaste päevade talvised ilmingud soodustanud lindude paremat koondumist linna, kus toidubaas parem. 
Juba esimesed paarsada meetrit viitavad, et tuleb ilmselt üks väga liigirohke loendus. Paari kilomeetriga on paarkümmend liiki koos. Pool tundi pärast loenduse algust on näha kodutuvide ilmselget paanikat ja see viitab röövlinnu lähedusele. Peagi teebki üks kanakull korrusmajade kohal tiire. Seekord olid tuvid piisavalt valvsad ja kanakull peab oma jahiretke saaki tabamata jätkama. 
Kastani parkmets on sidinat täis ja mõne minutiga õnnestub siit noppida juurde üheksa liiki, mis napi tunnise retke liiginimekirja juba 26ni venitab. 
Peagi on ühes aias olevas toitmiskohas näha tihedat sagimist ning ka mahakukkunud õuntehunnik samas näib lindudele meeldivat. Lisaks kümnetele rasvatihastele on siin mitu metsvinti ja 4 põhjavinti. Päeva jooksul õnnestub kohata 5 põhjavinti ning 9 metsvinti.
Suurnokk-vint on Haapsalus regulaarne väikesearvuline talvitaja. Foto: Tarvo Valker

Aedlinnast õnnestub leida ka 2 suurnokk-vinti. Vintlaste esindatus on rajal hea näha õnnestub hiljem veel ka näiteks ohakalindu. 
Mere äärde jõudes võib kõikjalt roostikust kuulda roohabekate pinistamist. Tihedas roos on lindude täpset arvukust raske hinnata, aga kirja saab 18 lindu. Pehmed talved on roohabekatele soodsad ja arvukus praegu liigil kõrge, millele viitavad sügise ja talve rohked vaatlused ka saartelt (sh. nt. Vormsilt) ja sisemaalt. 
Ka raudteetammil olev hallõgija passib endiselt samas, kus olnud juba nädalaid. Loendusrajal jääb ta tegelikult üllatavalt harva ette. Sootuks uueks liigiks rajale saab rooruik. Põhjus lihtne - rada ei läbi Haapsalu veepuhastit, kus liik igatalvine tegelane. Nüüd lõugab üksik isend ka raudteetammi juures oleva oja roostikus. 
Eeslahel on kenasti veelinde - kuulda on laululuike, näha üksikut viuparti ja mõnda rääksparti. Keskmisest talvest märgatavalt enam paiksena veel ka hallhaigruid - leida õnnestub vähemalt 15 lindu. Päeva viimaseks liigiks saab üle Tagalahe lendav merikotkas. 
Väga rariteetseid talvitajaid ei õnnestunud küll leida, aga jaanuaris 45 liiki 4 tunnisel jalgsiretkel  leida on arvestatav linnupäev sellegipoolest. Sagedamini loendusel esindatud liikidest jääb kohtamata muuhulgas kuldnokk ning ronk. 
Olgu võrdlusena veel mainitud, et 2014.a ökorallil panustasin jaanuaris 15 vaatlustundi, mille vältel sai kirja  55 liiki. Peagi tulemas talipardiloendus, kus põhjalikuma torutamise ja solgijaama külastusega saab vast mõned lihtsad augud lapitud. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar